27 June, 2011

Roti Jala resepi Kak jee

roti jala color-color
Hari ni saya dapat cuti selepas semalam berpenat di tengah padang bagi menjayakan program sukan tahunan sekolah. Dari pagi lagi duk teringat-ingat nak makan roti jala dengan serawa durian, tambah excited lagi bila guna acuan roti jala yg ada tiga lubang tu. Minggu lepas beli dua acuan roti jala ni kat Daiso, the Curve. Sebelum ni dah ada satu tapi hanya boleh buat satu warna je la..kena la ada kawannya baru boleh jadi warna-warni.

acuan roti jala style baru..

Kebetulan smlm suami dah belikan durian, apa lagi berhemas pulas lah duk mengirai roti jala kat dapur. Saya gunakan beberapa warna, rasa macam budak main masak-masak pulak.. tapi hasilnya wahhhh..cantik dan berwarna-warni. Sapa lagi nak puji kalau tak sendiri yang puji..hahaha.

Proses menjala..
Proses buat roti jala ni nampak macam susah tapi bila buat rupanya senang je..sapa yang belum buat lagi boleh cuba ye..kalau tak jadi, tak pe jgn risau boleh cuba lagi, dan lagi....

Resepi roti jala saya cilok dari dapurkakjee yang dulunya cukup pakar dalam membuat roti jala walaupun skrg kak jee dah bersara dari menjala.  Roti jala resepi kak jee ni memang lembut dan terasa lemaknya.. Thanks Kak jee..best resepi ni. Izinkan saya copy paste resepinya ye..

Roti jala
Sumber: dapurkakjee
 
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan(boleh guna susu cair)
1 cawan air
1 biji telur
secubit garam
beberapa titis pewarna kuning
(kalau nak warna lain, letak je pewarna)
CARA:

Masuk semua bahan dalam blender, blend sebati. Tuang dalam botol acuan. Boleh guna acuan biasa. Pastu panaskan non stick pan dan oleskan mentega ke seluruh kuali. Biar kuali panas dan mulalah menjala. Mula2 buat mesti tak cantik tapi lama kelamaan okaylah. Bila sekeping sudah masak, alihkannya ke pinggan, terbalikkan supaya permukaan atas yang licin mengadap ke bawah. Kemudian gulung. (Kena simpan dalam bekas kedap udara supaya tidak menjadi kering dan keras)  Ulang sampai habis.


Cara melipat roti jala, saya ikut cara kak jee, face down bahagian atas yg licin baru digulung. Hasilnya roti jala kelihatan lebih berkilat dan menarik. Sangat enak dimakan bersama dgn serawa durian..pergggh. Sapa yg teringin nak menjala juga sila-silalah ye..

20 comments:

nuwairani ismail said...

hamboi....rajinnye dia menjala! tak pernah lagi makan roti jala dgn serawa durian.mesti sedap kan?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rona roni roti jala tue...hikhik
senang kan ada acuan mayonis 3 mata tue...senang nk menjala :D

niey_muhaini said...

nani..
hati dh teringin, terpaksa le merajinkan diri..hehe
rasa roti jala dgn serawa durian berbeza brbanding mkn dgn kuah kari tp tetap sedappp.

niey_muhaini said...

ayu..
rona roni roti jala..hmmm, best gak nama tu kan..hehe
mmg senang sgt2 banding dgn acuan biasa tu, dapur pun tak brkecah..;)

ain (sweet thots) said...

meriah, roti jala dia ;) tgk roti jala camni, selalu rasa nak buat. tapi bila ingatkan nnt laki komplen sbb rupa dia dh asli, terus kensel.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hikhik but ai x beli lagi acuan tue...guna yang style lama lagik hikhik...memanjang gi daiso asyik lupa :D

Juwita Jamaludin said...

Salam comelnya roti jals dia.. Warna warni lagi.. Suka tgk .. Mkn dgn kuh durian tentu sedap

niey_muhaini said...

ain..
cuba buat dulu ain, wlaupun rupanya dh x asli mana tau dpt pujian melambung nanti..;)

niey_muhaini said...

hai ayu..
nanti jgn lupa beli 2 ye.
klu pg kt daiso,t curve tu aduiii..berpinau biji mata,idea org jepun ni mmg kreatif. tak sedar je ambik brg masuk bakul.

niey_muhaini said...

Salam kak ita..
mmg tak sangka roti jala ni jadi meriah,first time buat warna-warni. Sblm ni pernah buat 1 warna je..

kasihredha said...

salam kenal
thanks follow akak..
akak pun dah follow niey..follower ke 32.
dah lama akak mencari botol ni, baru nak order dari chik mimi (blogger) :)

geraugebang said...

sekarang ni roti jala cam tikar mengkuang ek...hebat zaman sekarang...kak gerau...menjala tak geti, memancing lagi...menganyam tikar lagi hancus...he he he

Wiyah said...

wow baru berangan2 nak wat roti jala...dah beli online botong muncung 3,,may be hari ni sampai kot..nak pinjam resepi eh nanti!! colorful i like...

niey_muhaini said...

kak kasih..
order dgn kak mimi pun ok gak, terus sampai kt rmh. tp klu nk cpt pg je kat daiso,mcm2 lagi ada.
Thanks follow kak..:)

niey_muhaini said...

kak gerau..
menganyam atas dapur lg syok tau,tak sedar masa berlalu. sedar2 je adunan dh habis..hehe.

niey_muhaini said...

hai wiyah..
wow,nanti umah wiyah terang bercahaya dgn roti jala gak ek..slmt menjala ye..

norlie said...

waa... cantiknya menjala...

bersama kak Es said...

bekas acuan tu menarik. berapa harga ya?

niey_muhaini said...

salam kenal kak norlie..
berpeluh jgk first time menjala ni. tapi bila dh biasa rasa lbh cpt dr guna acuan biasa tu..:)

niey_muhaini said...

Kak Es..
murah je acuan ni kak.. rm5 je.byk jual kt daiso.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...