20 June, 2011

No Fail Banana Muffin


Salam..
Semalam buat banana muffin. Godek punya godek nak mencari resepi yang sesuai, terjumpa kt rumah kha. Nampak cam best je muffin ni..namanya pun no fail banana muffin, ini kalau buat tak pernah fail punyalah. 
Muffin ni memang sedap dan lembut. Pisang yang banyak kat rumah, jadi jaya ejas sikit resepinya dgn lebihkan lagi setengah cawan pisang dan kurangkan gula sebab pisang sudah masak ranum. Terasa aroma pisangnya dan muffin tetap lembut.

Resepi dari rumah kha yang sumbernya dari dapur izahdaut.

IngredientS
1 1/4 cup all purpose flour
1 tsp baking soda *saya letak 2/3 tsp soda & 1/2 tsp baking powder
A pinch of salt
1 cup sugar *saya letak 1/2 cawan gula perang
1/2 cup canola/corn oil 
2 eggs
1 cup mashed banana *saya letak 1 1/2 cawan pisang (dilenyek)
1 tsp vanilla
  
Method :
  • Mix flour, baking soda and salt.  
  • Whisk sugar, oil and eggs until smooth.  Add banana and vanilla, beating well.
  • Add flour mixture and beat until well combined.
  • Bake at 180 deg C for 25 mins.

Dah tak sabar nak ngap..



13 comments:

Sue said...

salam niey...tertarik la dengan resepi ni... boleh perabiskan stok pisang kat rumah tu...
selongkar n follow...

niey_muhaini said...

Salam sue..

cuba jgn tak cuba..muffin ni sedap, nak buatnya pun senang sgt2..;)

kha said...

kita dh buat tp kita derhaka skit resepi tu,goreng dlu pisang dia..hehehe..slmt berkenalan..:)

niey_muhaini said...

kha..

cilok dr dapur kha la ni..thanks kha. ingat pisang nak goreng dulu smlm tp x jadi. nak try resepi ni dulu, dah tau mmg menjadi akan dtg pisang tu nak selam dulu dlm kuali..;)

sasha rahmat said...

nie... gerenti success pny muffin ni!! gebuuu tu pasti!!!!

nuwairani ismail said...

sori lmbt meronda..heheh...sibuk yg amat.blog sendiri pon belom update lgi..

psst! nmpk gebu je muffin tu.nk kene try jugak ni.heheh...sy amik no 30! yeay!

Sue said...

nah...cuba petang tadi... best la niey...

http://chequesuechekgu.blogspot.com/2011/06/no-fail-banana-muffin.html

niey_muhaini said...

kak cha..
gerenti succeess,dpt cop sirim lg ni..hehehe

niey_muhaini said...

Salam nuwairani..

nanti cuba tau,sedap muffin ni..tmbh klu mkn panas2..perghhh.
Thanks nani..;)

niey_muhaini said...

Sue..
dah geledah dapur sue td.mmg berbaloi kan..
senang,sedap..yg pasti no fail!

Citarasa Rinduan said...

niey

aduh!!!!
sebelum kak ayu nak beradu.. layan muffin pisang niey.. buat kak ayu lapor..

aduh!!
diet2..
hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nampak sedap lama x buat muffin...selalu ayu buat muffin pisang ngan coklat mmg laku la ...terbaek kan...

niey_muhaini said...

ayu..

muffin pisang mmg ngam dgn coklat@ coklat chip..lg tmbh sedap tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...