10 May, 2011

Pizza

Salam.. malam ni rasa malas betul nak masak nasi dgn lauk bagai. Buat pizaa je lah..senang je campak semua bahan jadi je doh pizza. Sementara dk menunggu tu blh le blogwalking kt blog-blog kegemaran.. senang je hidup kan kalau hari-hari camni tp kita ni tekak melayu, makan pizaa sekali sekala blh la..klu hari-hari duk teringat kat sambal belacan je.

Pizaa yang saya buat ni sangat sedap dimakan panas-panas. Bagi yang nak mencuba saya sertakan resepinya sekali ye.

Basic Dough:

1 biji telur
2 ketul ais
susu rendah lemak
2 sudu besar butter
2 sudu besar gula 
1 sudu teh garam
500gm tepung high protein
2 sudu teh yis

Cara-cara: 

1. Telur dan  ais masukkan ke dalam acuan ml.  Tambahkan susu  rendah lemak ke dalamnya sehingga garis 300ml.

2. Masukkan bahan  (1) , butter, gula, garam, tepung high protein dan yis (akhir sekali) ke dalam breadmaker (BM).

3. Tekan bread ikut program BM masing-masing. 

4. Tekan start dan biarkan ia menguli hingga selesai.

5. Biarkan ia naik 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.

6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.

7. Boleh bentukkan doh yang dah siap tadi mengikut citarasa anda.

  
 Untuk membuat pizaa:

1. Bentukkan doh di atas pan pizza.
 
2. Ratakan sos prego di atas doh tadi.

3. Boleh letakkan apa-apa bahan lain mengikut kesukaan masing-masing.

4. Akhir sekali, taburkan mozarella cheese dan oregano di atasnya.

5. Bakar pada 200 darjah selama 20 minit.

  

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...